Na patelni roztopić łyżkę masła klarowanego i usmażyć na nim pokrojoną w kostkę szalotkę oraz czosnek.
Ugotowaną kaszę jaglaną wymieszać z namoczonymi, odsączonymi i posiekanymi grzybami suszonymi. Dorzucić garść drobno posiekanych pieczarek. Odcisnąć i dodać bułkę. Wyrobić. Wybić jajko. Wymieszać. Przyprawić tymiankiem. Dorzucić posiekaną natkę pietruszki oraz zezłoconą i przestudzoną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą i drobno posiekanymi igiełkami rozmarynu. Wlać olej lniany. Jeszcze raz dobrze wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej, z jednej strony delikatnie naciąć nożem (zrobić kratkę) i usmażyć z obu stron na maśle klarowanym.
Zrobić sos. Pieczarki umyć i drobno pokroić. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim posiekaną szalotkę. Dorzucić pokrojony czosnek i pieczarki. Dodać posiekane grzyby. Wymieszać i podsmażyć. Wlać brandy. Podpalić. Gdy zgaśnie wlać śmietanę. Wymieszać i zredukować.
Kotleciki podawać z sosem i modrą kapustą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W przeddzień Wigilii Bożego Narodzenia krakowski dom Ewy będzie już wysprzątany...
Na dużej patelni rozgrzać masło i wrzucić wątróbkę. Obsmażyć na ostrym ogniu ze wszys ...
Sól mocno rozgrzać na suchej, teflonowej patelni, wymieszać ze świeżo zmielonym piepr ...
Śląski protoplasta burgera...
Ryby podzielić na mniejsze kawałki, przełożyć do zamykanego pojemnika, przyprawić sol ...